Μητσοτάκης: Για την ακρίβεια στα τρόφιμα φταίνε… οι πολυεθνικές – Συνεχίζει να αρνείται μείωση του ΦΠΑ

Στις πολυεθνικές εταιρείες έριξε την ευθύνη για την ακρίβεια στα τρόφιμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο OPEN, «που χωρίζουν την Ευρώπη σε ζώνες και για τα ίδια προϊόντα βάζουν άλλες τιμές».

Ο ίδιος, λίγες εβδομάδες αφού είχε πει ότι «η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια, άσχετα αν ο πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχει ακρίβεια», είπε τελικά ότι «υπάρχει όντως πρόβλημα με τον πληθωρισμό των τροφίμων» και ότι «Το επίπεδο των τιμών είναι αρκετά υψηλότερο από ότι ήταν πριν 3-4 χρόνια».

Μάλιστα ανέφερε ότι «αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από το 2%». Αναφορικά με τον ΦΠΑ, μίλησε για «υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσουν στους καταναλωτές».

Μάλιστα έδωσε απάντηση και σε όσους τον καλούν να νομοθετήσει την μείωση του ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές:

«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα, βεβαίως. Όποιος το εισηγείται να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. που φέρνει ο ΦΠΑ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «δεν είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια. Είναι ανυπόστατο αυτό. Γιατί να το θέλει αυτό η κυβέρνηση;» ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν ξέρω αν θα έχει πολιτικό κόστος. Μιλάμε στους πολίτες με ειλικρίνεια και δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους φοιτητές με το επίδομα ενοικίου, ενώ προχώρησε και σε ένα απίστευτο παράδειγμα προκειμένου να υποστηρίξει τα λεγόμενά του. Συγκεκριμένα, ανερυθρίαστα είπε ότι «Αν συγκατοικήσουν τρία παιδία είναι σύνολο 6.000 ευρώ τον χρόνο. Οι φοιτητές συχνά εργάζονται. Η δικιά μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που έρχονται από άλλες πόλεις, να φτιάξουμε καλές φοιτητικές εστίες».

Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Να σοβαρευτούν και να τηρήσουν τη συμφωνία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ανάγκη τήρησης της συμφωνία των Πρεσπών, και κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σοβαρευτεί. Παράλληλα, προχώρησε σε επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μιλώντας για λαϊκισμό και πατριδοκαπηλία.

Συγκεκριμένα, πρωθυπουργός ανέφερε ότι η “συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Στο ζήτημα του ονόματος δεν θα κάνουμε πίσω. Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι πρέπει να σοβαρευτούν” και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Ζήτησα την παρέμβαση της Ευρώπης. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν. Θέλουμε καλές σχέσεις μαζί τους, αλλά θα πιέσουμε να καταλάβουν το ζήτημα. Ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε τέτοια παιχνιδάκια».

Σε ό,τι αφορά τα τρία μνημόνια με τη γειτονική χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρωθούν. «Γι’ αυτό δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Γιατί δεν το έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση 5 χρόνια και το έφερε τώρα στη Βουλή; Συνειδητά το κάναμε. Διότι αυτό θα στερούσε από τη χώρα ένα ισχυρό όπλο. Αν το κάνουμε τώρα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στην άλλη πλευρά να συνεχίσει να κάνει το ίδιο. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια».

Επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του Δημήτρη Νατσιού και του Κυριάκου Βελόπουλου τους οποίους χαρακτήρισε «πατριδοκάπηλους».

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε για άλλη μία φορά μία πλασματική εικόνα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Όλα αυτά τη στιγμή, που τα νοικοκυριά και οι πολίτες δίνουν αγώνα για να βγάλουν το μήνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί